När många medarbetare fortsätter jobba hemifrån på grund av Covid finns det saker att tänka på.
1. Har du improviserat dig fram tills nu i tron att allt blir som vanligt är det dags att tänka om. Zoom möten och liknande är här för att stanna. Hemmajobb kräver ett tydligt och digitalt närvarande ledarskap.
Att tänka på: Klä dig som om du skulle gå på ett fysiskt möte. Ha ljuset framför dig, inte bakom. Se till att du filmas i ögonhöjd. En armlängd är bra att sitta från skärmen. Tänk på bakgrunden, fokus ska vara på dig inte på dina växter. Titta i kameran, den sitter inte mitt i skärmen. Är mötet långt, rigga om och stå upp. Det ger energi. Och PAUSER med jämna mellanrum.
2. Det svåra när man inte träffas fysiskt är den sociala biten. Tänk på att lägga in annat än ”rektorsliknande” uppföljningar. Det finns massor med saker du kan göra för att öka den sociala kontakten/spänna av lite.
Några exempel.
Gruppcollage – Be deltagarna på mötet rita sin egen bild av gruppen. Det kan bli porträttlikt men också fjärilar, figurer eller annat. Prata sedan om varje bild.
Livets väg – Be var och en berätta om några avgörande händelser i livet. Reflektera gemensamt över det som sagts.
Vår gemensamma nämnare – Vilken är gruppens gemensamma nämnare? Be dem diskutera fram ett ord eller en mening. Reflektera gemensamt över resultatet.

Det viktiga i sammanhanget är att se till att alla dina medarbetare blir sedda, hörda och får ett gott skratt. Det finns en hel del medarbetare som saknar det sociala kontakten på jobbet.