Egentligen är det fascinerande. Massor med chefer, gruppledare, projektledare, teamledare på företag och organisationer runt om i Sverige har inga som helst kunskaper om gruppsykologi och grupputveckling. Och jag menar inga! Frågan är vad det beror på.

Jag tänker så här, skaffar du en kamera läser du manualen och försöker lära dig hur man gör. Eller får du på arbetsplatsen ett nytt IT system så nog försöker du hänga med och lära dig. Men när det gäller grupper … där kliver chefen, gruppledaren ofta bara in och hoppas på det bästa. Problemet är att grupper följer en mycket utstakad utvecklingsprocess på sin väg mot mognad. Hanterar du inte denna på rätt sätt kan det uppstå mobbing, stress, sexuella trakasserier, störande konflikter och osunda mönster överhuvudtaget i gruppen.
Den goda nyheten är att grupputveckling inte är någon rocket science. Människan har i drygt hundra år forskat om grupper och gruppers utveckling. Därför vet vi idag mycket väl vad som måste hanteras för att utveckla en trivsam och produktiv arbetsgrupp. Så skaffa en manual. Jag lovar att det underlättar.