Inte visste jag att det fanns så många korkade män. När feministen Ireen von Wachenfeldt i SVT dokumentären Könskriget 2005 uttalade orden: män är djur ansåg jag att hon gått över gränsen. Inte är väl vi män som dreglande påsättande bulldoggar. Inte! Hon måste ha förlorat perspektivet någonstans. Ja, naturligtvis hon var ju ordförande i Riksföreningen för kvinnojourer i Sverige. Det förvrängde naturligtvis hennes syn på oss andra så kallade vanliga män. Ungefär så resonerade jag och en hel del andra. Men i perspektivet av #metoo … tja? Det är i varje fall ingen smickrande bild av oss män som växer fram. Åtminstone några av oss vill jag gärna tillägga. Men som vanligt är det viktigt att gå tillbaka till sig själv. Pekar du på någon med pekfingret, pekar alltid tre fingrar tillbaka. Pröva får du se. Så hur är jag då inblandad i #metoo, jag som inte varit den där dreglande bulldoggen? Ärligt talat så vet jag inte. Kanske har jag gått omkring med skygglappar? För nog borde jag sett och hört något på alla de arbetsplatser jag besökt som HR konsult eller varit chef på. Eller borde jag det? Visst som HR konsult har jag arbetat med att motverka tystnadskulturer, management by fear, hierarkiska maktstrukturer, elakheter, mobbning men inte av den arten eller av den magnitud som #metoo representerar. Kanske är jag en korkad man? Blind? Fattar inget? Eller inte? Gudrun Schyman krävde en gång i tiden en särskild straffskatt för män. Kanske är det att ta i? Däremot är det viktigt att kliva fram nu och visa ledarskap som chef. Ta grepp om samtalet kring #metoo på arbetsplatsen. Ska #metoo bli en bestående positiva normförskjutning i det svenska samhället så gäller det att hålla grytan kokande. Låt medarbetarna på arbetstid diskutera #meetoo i arbetsgruppen. Diskussionen pågår redan fast i korridoren och i fikarummet. Ett mer strukturerar samtal där ni diskuterar värderingar och sätter upp spelregler kring vad som är ett vettigt beteende mellan man och kvinna men också mellan kvinna och kvinna och man och man bidrar till en positiv normförskjutning. En grundidé med oss män är väl att vi ska bidra till kvinnans lycka på något sätt.
Allvarligt talat, oss män emellan, det är ju alldeles förjävligt hur många kvinnor som utsatts för korkade män. Gör något åt saken! #youtoo